Southern hush puppies
USA
Hush puppies från sydstaterna

Även om det exakta ursprunget till termen "hush puppy" är oklart, kan det ha rötter i friterade fiskrätter i södern efter inbördeskriget. Enligt historien, medan alla samlades runt lägerelden och lagade dagens fångst, tystades hundarna med godbitar av friterad majsbrödssmet och kommandot "hush puppy!". Allt eftersom rätten spreds västerut mot grillställena i North Carolina, började grillrestauranger servera majsmjölsfritters som tillbehör. Idag kan man förvänta sig att hitta hush puppies i med alla möjliga former men den vanligaste är som en enkel rund boll.
- Tillagningstid: 20 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4-6
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 349
Ingredienser
Majsmjöl, fin- eller medelmalet, 3,6 dl
Vetemjöl, 1,2 dl
Salt, 1½ tsk
Bakpulver, ½ tsk
Bikarbonat, ½ tsk
Strösocker, ½ tsk (kan uteslutas)
Gul lök, liten, ½ st
Ägg, stort, 1 st
Kärnmjölk, 2,4 dl
Jordnöts- eller annan vegetabilisk olja, 9,6 dl
Tillagning
1. Börja med att förbereda en tallrik där hush puppies kan rinna av efter friteringen. Klä en stor tallrik med ett dubbelt lager hushållspapper.
2. Vispa ihop majsmjöl, vetemjöl, salt, bakpulver, bikarbonat och strösocker, om så önskas, i en stor skål.
3. Riv gul lök på de stora hålen på ett rivjärn och tillsätt i skålen med de torra ingredienserna. Tillsätt ägg och kärnmjölk.
4. Rör om tills allt är blandat. Låt stå åt sidan i 15 minuter medan oljan värms upp.
5. Tillsätt tillräckligt med jordnöts- eller matolja i en gryta till ett djup av 3½-4 cm. Värm på medelhög värme till 185 grader.
6. Stek hush puppies i omgångar. Använd en liten glasskopa för att droppa golfbollstora rundlar (ca 2 matskedar vardera) av smeten i oljan, cirka 5 stycken åt gången. Se till att inte för mycket i grytan samtidigt, då kan oljetemperaturen sjunka. Vänd hush puppies ofta med en hålslev eller tång tills de är djupt brynta på alla sidor, i 3-4 minuter.
7. Ta upp och häll över friterade hus puppies på den hushållspappersklädda tallriken med en hålslev för att rinna av. Upprepa med resterande smet och justera värmen vid behov för att bibehålla oljetemperaturen. Servera varma med saltat smör, gärna popcornsmör (recept finns på hemsidan).