Stuffed salmon with spinach

USA

Spenatfylld lax

I det här receptet fylls stora portionsbitar av laxfilé med en ost- och spenatfyllning. Det fungerar alldeles utmärkt. Så säg hej till den spenatfyllda laxen! Den kan tillagas i stekpanna eller i ugn och gör sig perfekt med sauterade sparris. 

  • Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 523

Ingredienser

Laxfilé, 4 portionsbitar à 200 g

Olivolja, 1½ msk

Citronsaft, ½ msk

Havssalt, ¾ tsk

Malen svartpeppar, ½ tsk

Färsk spenat, 85 g

Vitlöksklyftor, 2 st

Färskost (cream cheese), 115 g

Parmesan, riven, 4 msk

Tillagning

1. Använd en liten kniv för att skära ett snitt i varje laxfilé på längden för att skapa en ficka. Skär hela vägen igenom mitten, men skär inte igenom ändarna.

2. Klappa laxen torr med hushållspapper. Pensla den med en matsked olivolja och citronsaft om den ska ugnsstekas. Om den ska stekas i stekpanna ska bara citronsaften användas i detta steg. Krydda båda sidorna med salt och peppar. Ställ åt sidan.

3. Värm ½ msk olivolja i en liten stekpanna på medelhög värme. Tillsätt spenaten och stek i 1-2 minuter, tills den har blivit mjuk. Ställ åt sidan tills den är tillräckligt kall för att hanteras.

4. Pressa ur överflödig vätska från spenaten när den har svalnat. Lägg den i en medelstor skål, tillsammans med hackad vitlök, färskost, parmesanost, ¼  tsk salt och ¼ tsk peppar. Rör om tills allt är blandat.

5. Dela blandningen i 4 portioner och fyll varje laxfilé med fyllningen.

6. Värm ugnen till 205 grader. Lägg de fyllda laxfiléerna i en ugnsform. Grädda i 10-15 minuter. Eller värm 1 msk olivolja i en stor gjutjärnspanna på medelhög värme. Tillsätt den fyllda laxen och bryn i 5-6 minuter, tills laxen är mestadels ogenomskinlig på den nedre halvan. Vänd försiktigt och bryn i ytterligare 3-6 minuter. Servera gärna med sauterad sparris (recept finns på hemsidan).