
Tokwa't baboy
Filippinerna
Tofu och fläsk

Tokwa't Baboy är en rätt som ofta avnjuts som förrätt eller pulutan (alltså en liten rätt som serveras med öl eller annan alkoholhaltig dryck). Den tillagas med krispigt friterad tofu (tokwa) och möra kokta delar av fläsk (baboy). Fläsket i sin tur kan utgöras av sidfläsk (som i detta recept) eller grisöron eller en kombination av båda. Den serveras med en smakrik vinägerbaserad sås och gärna tillsammans med ris i någon form.
- Tillagningstid: 5 timmar 15 minuter inklusive förberedelser och kylning
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 464
Ingredienser
Sidfläsk, 340 g
Vitlöksklyftor, 2 st till köttet + 1 st till serveringen
Lagerblad, 1 st
Citrongräs, ½ stjälk (kan uteslutas)
Fisksås, 1 msk
Vinäger, 1 msk till kokningen av köttet + 4 msk till såsen
Salt, ¼ tsk till köttet + efter smak och efter behov till såsen
Malen svartpeppar efter smak
Tofu, fast, 300 g
Majsstärkelse, 2 msk
Sojasås, 2 msk
Strösocker, 1 tsk
Rödlök, ½ liten
Grön chilipeppar efter smak
Salladslök efter smak
Färsk koriander efter smak
Neutral olja efter behov
Tillagning
1. Blanda sidfläsk, vitlök, lagerblad, citrongräs, fisksås, 1 matskedar vinäger, salt och malen peppar efter smak i en kastrull. Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka fläsket och koka upp på medelhög värme.
2. Sänk värmen till medelvärme och låt sjuda tills fläsket är mjukt, cirka 30–40 minuter. Lägg över på en tallrik och låt svalna. Torka av utsidan med hushållspapper eller låt torka i kylskåpet i några timmar eller över natten.
3. Skär varje tofublock i fyra delar och torka sedan torrt med hushållspapper för att avlägsna överflödig fukt. Pensla varje bit lätt med majsstärkelse.
4. Värm cirka 2½ cm olja i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Stek tofun tills den är gyllenbrun och krispig och låt den sedan rinna av på hushållspapper. Skär den i små bitar när den har svalnat.
5. Stek sidfläsket tills det är gyllenbrunt och krispigt, låt det sedan rinna av på hushållspapper. Skär det i tunna, munsbitsstora bitar när det har svalnat. Var försiktig med het olja. Använd en djup kastrull med tjock botten och ett stänknät om det finns. Håll avstånd från kastrullen för att förhindra brännskador under stekningen.
6. Blanda resterande vinäger, sojasås, 4 msk vatten, socker och svartpeppar efter smak i en skål. Smaka av och justera efter behov.
7. Blanda sidfläsket, tofu, finhackad rödlök, hackad chili, hackad salladslök och hackad koriander. Häll vinägerblandningen över och rör runt.
8. Servera och njut av rätten med ris eller lugaw (rissoppa) för en utsökt och mättande måltid!