Tortitas de papa

Mexiko

Potatiskakor

Mexikanska potatiskakor ör en lättlagad rätt som kan passa både vuxna och barn. Den serveras traditionellt med tomatsås. Cotijaosten som ingår i receptet är en smulig komjölksost, vit och fast med en salt och mjölkig smak. Den har ibland betraktats som Mexikos motsvarighet till en mild fetaost. Guajillochilin, som också ingår i receptet, är den torkade varianten av röd mexikansk chilifrukt.

  • Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 607

Ingredienser

Potatis, 1 kg

Ägg, 3 st

Cotijaost, 200 g

Torkad guajillochili, 2 st

Vetemjöl, 2,4 dl

Majsolja, 4,8 dl till stekningen + 1 tsk till såsen

Tomater, 6 st

Gul lök, ½ st

Vitlöksklyfta, 1 st

Malen svartpeppar, ¼ tsk

Chipotlechili i adobosås, konserverad, 2 st

Tomat- med kycklingkoncentrat, 1-2 tärningar till potatiskakan + 1 tärning till såsen

Tillagning

1. Skala och koka potatisarna. Mosa dem och blanda med ägg och cotijaost. Lägg guajillon i blöt i vatten ett tag och låt den rinna av. i Blanda guajillon separat med en kyckling- och tomatbuljongtärning, sila, tillsätt till blandningen med potatisen och forma till kakor. Täck dem med mjöl och stek i het olja på båda sidor tills de är gyllenbruna.

2. Blanda tomaterna med lök, vitlök, svartpeppar, chipotle och en kyckling-och tomatbuljongtärning. Sila och värm i 5 minuter eller tills det har tjocknat något.

3. Servera potatiskakorna toppade med såsen.