
Tortitas de papa
Mexiko
Potatiskakor

Mexikanska potatiskakor ör en lättlagad rätt som kan passa både vuxna och barn. Den serveras traditionellt med tomatsås. Cotijaosten som ingår i receptet är en smulig komjölksost, vit och fast med en salt och mjölkig smak. Den har ibland betraktats som Mexikos motsvarighet till en mild fetaost. Guajillochilin, som också ingår i receptet, är den torkade varianten av röd mexikansk chilifrukt.
- Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 607
Ingredienser
Potatis, 1 kg
Ägg, 3 st
Cotijaost, 200 g
Torkad guajillochili, 2 st
Vetemjöl, 2,4 dl
Majsolja, 4,8 dl till stekningen + 1 tsk till såsen
Tomater, 6 st
Gul lök, ½ st
Vitlöksklyfta, 1 st
Malen svartpeppar, ¼ tsk
Chipotlechili i adobosås, konserverad, 2 st
Tomat- med kycklingkoncentrat, 1-2 tärningar till potatiskakan + 1 tärning till såsen
Tillagning
1. Skala och koka potatisarna. Mosa dem och blanda med ägg och cotijaost. Lägg guajillon i blöt i vatten ett tag och låt den rinna av. i Blanda guajillon separat med en kyckling- och tomatbuljongtärning, sila, tillsätt till blandningen med potatisen och forma till kakor. Täck dem med mjöl och stek i het olja på båda sidor tills de är gyllenbruna.
2. Blanda tomaterna med lök, vitlök, svartpeppar, chipotle och en kyckling-och tomatbuljongtärning. Sila och värm i 5 minuter eller tills det har tjocknat något.
3. Servera potatiskakorna toppade med såsen.