
Tsitsarong bulaklak
Filippinerna
Blommor av gristarmkäx

Blommor av gristarmkäx med kryddig vinäger är en bra kombination, även om väl gristarmkäx är svårt att hitta i den svenska livsmedelsbutiken. I Filippinerna säljs dem och betraktas i friterad form som en utmärkt aptitretare, ännu bättre när njuts med en flaska öl. Tsitsarong bulaklak hänvisar till en del av grisen som kallas mesenterium och som är en del av bukhinnan, som i sin tur är ett organ med uppgift att hänga upp tarmarna. I Spanien till exempel tillagas motsvarigheten chicharrón ofta av sidfläsk eller fläsksvål. Men varför fega?
- Tillagningstid: 2 timmar 20 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 560
Ingredienser
Tarmkäx från gris, 900 g
Färskt citrongräs, 1 knippe
Grovt havssalt, 2 msk
Matolja, 9,6 dl
Vatten, 19,2 dl
Palmvinäger (sukang paombong), 4,8 dl
Oraffinerad kokosvinäger, 2,4 dl
Thaichili (bird's eye chili), 10-15 st
Röd paprika, ½ st
Vitlöksklyftor, 3 st
Hela pepparkorn, 1 msk
Färsk ingefära, 5 cm
Salt efter smak
Tillagning
1. Börja med att koka upp vattnet i en kastrull.
2. Tillsätt tarmkäx, skuret i bitar, och citrongräs när vattnet börjat koka. Täck över och koka på medelvärme i 1 timme.
3. Förbered kryddvinägern medan tarmkäxet kokar. Börja med att tillsätta thaichili, vitlök, hela pepparkorn och ingefära i en matberedare. Finhacka.
4. Häll över de finhackade kryddorna en stor skål och tillsätt sedan kokosvinäger och sukang paombong. Salta efter smak. Rör om. Häll över i en behållare. Ställ åt sidan. Kryddvinägern serveras senare med det krispiga tarmkäxet.
5. Ta upp det kokta tarmkäxet ur kastrullen. Låt det svalna. Gnid in salt överallt.
6. Värm olja i en fritös eller en djup koksgryta. Fritera tarmkäxet i 15 minuter när oljan nått en temperatur på 170 grader. Lyft sedan upp ut oljan och låt vila i 5 minuter.
7. Fritera en andra gång i 3 till 5 minuter eller tills tarmkäxet är krispigt och gyllenbrunt. Arrangera på ett serveringsfat. Servera med kryddvinägern! Dela och njut!