
Udang saus padang
Indonesien
Räkor i padangsås

På Java är kryddblandningen till padangsås är enkel och lätt att få tag på i något försäljningsstånd nära hemmet, den består helt enkelt av tomatsås, chilisås och ostronsås. Tillagningsprocessen är också enkel. Padangköket är vida berömt och spritt i sydvästra Asien. Det härrör ursprungligen från västra Sumatra i Indonesien.
- Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 284
Ingredienser
Färska räkor, ½ kg
Vatten, 1½ dl till såsen + 4 msk till majsstärkelsen
Röda schalottenlökar, 5 st
Vitlöksklyftor, 3 st
Tomat, 1 st
Gul lök, ½ st
Färsk ingefära efter smak
Långa röda chilifrukter (cabe merah besar), 5 st
Chilisås (saus sambal), 4 msk
Tomatsås, 2 msk
Majsstärkelse, 2 msk
Ostronsås, 2 msk
Sojasås, 1 tsk
Margarin, 2 msk
Salladslök, 1 st
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Strösocker efter smak
Tillagning
1. Rensa räkorna från huvud, skal och smuts. Skölj och häll av vattnet.
2. Värm pannan, tillsätt margarin. Skiva schalottenlöken, vitlöken och den gula löken tunt. Fräs de skivade lökarna tills de doftar gott. Tillsätt sedan de långa röda chilifrukterna, tomaten i små bitar och ingefäran. Fräs tills det har blivit halvt tillagat.
3. Tillsätt chilisås, tomatsås, ostronsås och sojasås. Rör om väl.
4. Tillsätt räkorna när såsen är väl blandad. Rör om tills de ändrar färg, tillsätt sedan vatten och majsstärkelse som rörts i vatten. Tillsätt sedan salt, socker och peppar.
5. Koka tills såsen tjocknar. Rör om ofta för att säkerställa att kryddorna absorberas och smakerna fördelas jämnt. Justera kryddningen vid behov.
6. Strö över salladslök när räkorna är kokta och såsen har tjocknat. Rör om en kort stund. Stäng av värmen. Räkorna i padangsås är redo att avnjutas.