Udang saus padang

Indonesien

Räkor i padangsås

På Java är kryddblandningen till padangsås är enkel och lätt att få tag på i något försäljningsstånd nära hemmet, den består helt enkelt av tomatsås, chilisås och ostronsås. Tillagningsprocessen är också enkel. Padangköket är vida berömt och spritt i sydvästra Asien. Det härrör ursprungligen från västra Sumatra i Indonesien.

  • Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 284

Ingredienser

Färska räkor, ½ kg

Vatten, 1½ dl till såsen + 4 msk till majsstärkelsen

Röda schalottenlökar, 5 st

Vitlöksklyftor, 3 st

Tomat, 1 st

Gul lök, ½ st

Färsk ingefära efter smak

Långa röda chilifrukter (cabe merah besar), 5 st

Chilisås (saus sambal), 4 msk

Tomatsås, 2 msk

Majsstärkelse, 2 msk

Ostronsås, 2 msk

Sojasås, 1 tsk

Margarin, 2 msk

Salladslök, 1 st

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Strösocker efter smak

Tillagning

1. Rensa räkorna från huvud, skal och smuts. Skölj och häll av vattnet.

2. Värm pannan, tillsätt margarin. Skiva schalottenlöken, vitlöken och den gula löken tunt. Fräs de skivade lökarna tills de doftar gott. Tillsätt sedan de långa röda chilifrukterna, tomaten i små bitar och ingefäran. Fräs tills det har blivit halvt tillagat.

3. Tillsätt chilisås, tomatsås, ostronsås och sojasås. Rör om väl.

4. Tillsätt räkorna när såsen är väl blandad. Rör om tills de ändrar färg, tillsätt sedan vatten och majsstärkelse som rörts i vatten. Tillsätt sedan salt, socker och peppar.

5. Koka tills såsen tjocknar. Rör om ofta för att säkerställa att kryddorna absorberas och smakerna fördelas jämnt. Justera kryddningen vid behov.

6. Strö över salladslök när räkorna är kokta och såsen har tjocknat. Rör om en kort stund. Stäng av värmen. Räkorna i padangsås är redo att avnjutas.