
Winzersteak nach pfälzer art
Tyskland
Vinmakarbiff på pfalziskt vis

Här rör det sig om en vinmarinerad fläskkarré. Namnet "Winzersteak" kommer från traditionen att vinodlare, även kallade vinmakare, ofta använde sina egna viner för att tillaga rätter och kombinerade dem med regionala ingredienser. Receptet här kommer från förbundslandet Rheinland-Pfalz i västra Tyskland, där också mycket av rieslingvinet har sitt ursprung. Det vinet har odlats i trakerna i närapå 600 år.
- Tillagningstid: 12 timmar 45 minuter inklusive förberedelser och marineringstid
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 566
Ingredienser
Hela pepparkorn, 1 tsk
Enbär, 6 st
Hela kryddpepparkorn, 2 st
Paprikapulver, ¼ tsk
Riesling, 1½ dl
Färsk timjan, 2 kvistar
Solrosolja, 4 msk + efter behov till stekning
Vitlöksklyfta, 1 st
Gul lök, 300 g
Benfri fläskkarré, 800 g
Salt efter smak
Strösocker efter smak
Tillagning
1. Rosta pepparkorn, enbär och kryddpepparkorn i en panna på medelvärme i 3-5 minuter. Lägg sedan allt i en mortel och mal det fint.
2. Tillsätt paprikapulver och riesling. Repa ner bladen från timjankvistarna, häll i oljan och blanda allt till en marinad.
3. Skala vitlöken och löken, skär i strimlor.
4. Skär fläskkarrén i 4 lika stora biffar och lägg dem i en behållare. Tillsätt marinaden och den strimlade löken och vitlöken, blanda allt noggrant och ställ i kylen i minst 12 timmar.
5. Hetta upp en panna med lite olja, krydda vinmakarbiffarna med salt och stek dem på båda sidor i cirka 3 minuter vardera. Lyft sedan bort dem.
6. Fräs löken med marinaden i samma panna i cirka 10 minuter. Strö under tiden 1 nypa socker över löken för att karamellisera den. Lägg löken till biffarna när den fått fin färg, täck pannan och låt puttra i ytterligare 5-10 minuter på låg värme.