香甜玉米羹

Kina

Söt majssoppa

Detta är en soppa som barn älskar väldigt mycket. Majsen har en naturlig sötma och kräver inget extra socker. Och så är den väldigt hälsosam.

  • Tillagningstid: 55 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 231

Ingredienser

Majskolv, 1 st

Ägg, 1 st

Majsstärkelse efter behov

Vatten efter behov

Fläsk- eller kycklingfärs efter smak

Färsk ingefära efter smak

Kinesiskt matlagningsvin (eller sherry) efter smak

Salt efter smak

Sesamolja efter smak (kan uteslutas)

Tillagning

1. Skär först loss majskornen från kolven.

2. Lägg majskolvarna i vattnet, koka upp på hög värme, sänk sedan värmen till medel-låg och koka i 15 minuter eller längre tills vattnet har smak av söt majs.

3. Mixa majskornen för en mer delikat smak.

4. Ta bort majskolvarna från vattnet när det luktar majs och tillsätt de mixade majskornen. Koka upp på hög värme. Håll noga uppsikt, eftersom det lätt kan koka över.

5. Sänk värmen till medel-låg eller låg när det kokat upp och koka i 15–20 minuter. Ta bort eventuellt skum.

6. Vispa upp ett ägg. 

7. Blanda majsstärkelse med lite vatten.

8. Marinera köttfärsen med hackad ingefära och kinesiskt matlagningsvin.

9. Häll köttfärsen i grytan efter att soppan kokat 15-20 minuter och tillsätt salt efter smak. Låt koka på medelvärme, tillsätt vatten och stärkelse lite i taget och justera till önskad konsistens. Häll ner det uppvispade ägget, lite i taget under omrörning, när konsistensen blivit den önskade. 

10. Ringla gärna över lite sesamolja. Servera!